Какъв тип е моята кожа?

Какъв тип е моята кожа?

23 октомври 2021
  • Сподели:

Тази статия е посветена на тема, за която всяка жена се е замисляла поне веднъж в живота си: „Какъв тип е моята кожа, как да го определя? “

За да бъдем маскимално полезни, решихме да разгледаме не просто типовете кожа, а да обърнем внимание и на определяне на моментното й състояние. Да, има разлика между двата термина и нека да видим каква е.

Има четири типа кожа:

Нормална кожа: Тя е добре балансирана - няма прекалено мазни или прекалено сухи участъци. Порите са почти незабележими, тенът е равен, кожата има гладка и мека текстура. Дори и да има малко по-мазна Т-зона, няма прекалено производство на себум или прекалено сухи участъци. С времето този тип кожа може да се изсуши, за това трябва да се полагат редовни грижи.

Суха кожа: Усеща се изпъната, може дори да се лющи. Тенът изглежда сивкав. Този тип кожа не може да задържи хидратацията си и да изгради защитен слой срещу околната среда. Има различни степени на сухата кожа. Признаците са от леко опъната кожа без блясък, преминаваща през лющене, петна, събеж и дори загрубели участъци.

Мазна кожа: Тя се характеризира със свръх производство на себум (в по-тежите си форми известен като себорея). Има лъскав отблясък и видими пори. Предразположена е към поява на черни точки и акне. Причните могат да са генетични, хормонални, стрес, медикаменти, неподходяща козметика.

Комбинирана кожа: Представлява микс от различни типове кожа, като най-често се отазява на Т-зоната и по бузите. Комбинацията е от по-мазни учатъци от кожа най-често на  челото, носа и брадичката (свръхпроизводство на себум) и суха кожа (недостиг на липиди отговорни за задържането на влагата в кожата).

 

За разлика от типа кожа, състоянието й се мени под влиянието на редица фактори като например възраст, хормонални промени, начин на хранене, стрес,  използване на правилната или неправилна козметика и много други. През различните етапи на живота ни минаваме през различните състояния на кожата – по някога през пубертета кожата е по-мазна и след това се регулира, нормалната кожа с напредване на възрастта става по-суха. Всички видове кожа с времето губят плътност и еластичност, започват постепенно да се появяват фините линии и бръчки и също така пигментни петна.

 

За съжаление  все още не е измислена козметика, която да спре процеса на стареене на кожата, но ранната грижа и редовната хидратация ще окажат влияние и ще забавят неблагоприятните изменения. За това екипът ни горещо препоръчва да се замислите още преди 30 (дори около 20 години), за да задържите максимално дълго опънатата и свежа кожа. Можете да прочетете повече относно най-подходящата възраст да започнете с грижата за кожата в нашия блог.

 

Е, надяваме се да сме били полезни :)

 

Екипът на SкinTime

 

*Моля да се обърне внимание, че съдържанието на този сайт не замества медицинка консултация и не може да се използва с такива цели. Винаги търсете съвет от Вашия лекар при въпроси, които могат да окажат влияние върху здравето и безопасността Ви.