Какво е рутина при грижа за кожата?

Какво е рутина при грижа за кожата?

22 октомври 2021
 • Сподели:

Ако идеята за рутина при грижа за кожата на лицето е нова за Вас или просто искате да прочетете още една гледна точка по темата, следващите редове ще бъдат полезни. Постарахме се да обхванем различни аспекти по темата и да отговорим на базовите въпроси, които самите ние имахме в началото.

Какво всъщност представлява рутината?

Това е поредица от продукти, които се използват всеки ден. Рутината се дели на сутрешна и вечерна, като съответно и козметикате е различна.

 

Сутрешна рутина

Има различни мнения относно точния ред и вид на използвани продукти, но най-важното при сутрешната рутина според редица експерти е да се защити кожата – от слънцето и от замърсяванията.

 1. Измивен продукт: първата стъпка е правилното почистване на кожата. Използвайте почистващ продукт съобразен с нуждите на Вашата кожа. Сутрин няма нужда от прекалено силни почистващи средства, необходим е балансиран продукт, който да хидратира. Пример е специално разработната измивна пяна SkinTime, подходящa за всяка кожа – дори и чувствителната. Можете да намерите повече информация за Omeya Cleansing Foam тук.
 2. Тонер: съществуват различни типове тонери, предназначени за определен кожен проблем. Тонерът не е от задължителните стъпки при грижата за кожата на лицето. Основната му функция е да балансира pH-то. При използване на подходящ измивен продукт, който не изсушава кожата и тя се чувства добре, можете да пропуснете тази стъпка.
 3. Серум: при сутрешната рутина много източници препоръчват като най-подходящи серумите с антиоксидантни съствки. Те предпазват кожата от UVА и UVB лъчите и вредните влияния на околната среда. Екипът на SkinTime разработи специална формула, която има не просто антиоксидантно действие, а съчетава множество висококачествени съставки, които да защитят кожата и да я накарат да заблести. Повече за SkinTime Shine out! Illuminating face serum можете да намерите тук.
 4. Околоочен крем : следващата стъпка е поставянето на подходящ околоочен крем. Грижата за тази зона на кожата е важно да бъде постоянна, за да се предпази тънката и чувствителна кожа около очите.
 5. Третиране на акне: в случай, че имате този проблем, нанасянето на подходящ активен продукт може да се направи преди следващата стъпка. Обиконовено тези продукти се наннасят само на засегнатите участъци от кожа, защото пресушават и могат да увредят здравата тъкан.
 6. Дневен крем: всяка кожа има нужда от овлажняване, дори и мазната. За това като слеваща стъпка е поставянето на подходящ овлажняващ крем с цел да се задържи хидратацията на кожата и да я запази свежа.
 7. Слънцезащита: изключително важна стъпка в грижата за кожата на лицето. Поставя се най-накрая с цел да предпази кожата от UV лъчите.

 

 

 

Вечерна рутина

Вечерната рутина предполага по-обстойна грижа. Това идва от факта, че след дълъг ден кожата е значително по-замърсена, вечер клетките се регенерират и абсорбират по-добре активните съставки на козметичните продукти.

 1. Измиване (двойно почистване): в края на деня, кожата е значително по-замърсена в сравнения със сутринта. Някои експерти препоръчват да се отсртани грима преди да се измие лицето, като дори може да се приложи двойно почистване. Има различни варианти: измивен гел на базата на масло, за да почисти грима и след това измиване с по-лек продукт или мицеларна вода. Можете сами да прецените, кой е най-подходящият вариант за Вас. Най-важното е да „слушате“ кожата си – не я премивайте, но се уверете, че е добре почистена и измивният продукт не я пресушава. Също като при сутрешното почистване, можете да прилагате и при вечерното Omeya Cleansing Foam.
 2. Тонери, есенции и бустери: също както при сутрешната рутина, ако използвате тонер можете да го нанесете след почистването. Нансянето на есенции, серуми с основна съставка хиалуронова киселина (хидратант) и всякакви подобни леки формули, могат да се използват сега, тъй като те хидратират кожата и продуктите от следващите само ще надградят ефекта.
 3. Околоочен крем: освен, че помгат в борбата с признаците на стареене, тъмните кръгове и торбички, кремовете за околоочния контур е добре да се слагат преди по-силните продукти. Експерти твърдят, че този тип кремове могат да предпазят тънката кожа от дразнението на силните активни съставки, които могат да причинят дразнение.
 4. Серум, продукти за локално третиране: както вече споменахме, вечер кожата се регенерира и се абсорбират значително по-добре силните продукти. За това, най-целенасочените грижи за кожата като козметика с лекарско предписание за акне, розацея различни серуми с ретинол, активни съставки против стареене и други мощни компоненти се прилагат с по-голям успех през нощта. Експерти препоръчват вместо да се използва цялата налична козметика, която имате и да следвате дълга рутина, да използвате само необходимото за кожата Ви в момента. Понякога това може да е просто измиване и овлажнител, друг път да добавите и серум и тонер - не утежнявайте изилшно рутината си. Натрупването на излишни продукти може само да увеличи рискът от дразнене на кожата. 
 5. Нощен крем: много хора използват един и същи крем през деня и преди лягане. Въпреки това истината е, че нощните кремове са с доста по=плътна текстура. Тяхната цел е да освобождават действието си в продължение на няколко часа и да задържат максимално дълго влагата в кожата. Именно за това се поставят като последна стъпка във вечерната рутина.

*ексфолиант: използвайте го 1-2 пъти на седмица като след това не е препоръчително да нанасяте продукти за акне и розацея или кремове/серуми с ретилнол. Тези съставки са доста силни и могат да предизвикат дразнения на кожата.

*маска за лице: използвайте веднъж или два пъти в седмицта. Важното е да е на добре почистена кожа.